LA CARTA DE LA TERRA
HAURIA DE SER MOTIU DE REFLEXIÓ PER A TOTES LES PERSONES
TEMA D'ESTUDI A TOTES LES ESCOLES
EL QUÈ DONEM ALS NENS ELLS HO DONARAN A LA SOCIETAT”
Karl Menninger
La Carta fou elaborada per milers de persones rellevants d'arreu del món.
Es va presentar a París l'any 2000, a la seu de la UNESCO.
PREÀMBUL
Estem en un moment crític de la història de la Terra, en què la humanitat ha de triar el seu futur. A mesura que el món es torna cada cop més interdependent i fràgil, el futur ofereix, alhora, grans riscos i grans promeses.
Per continuar endavant hem de reconèixer que enmig de la magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat terrestre amb una destinació comuna. Ens hem d'unir per crear una societat global sostenible fundada en el respecte cap a la naturalesa, els drets humans universals, la justícia econòmica i una cultura de pau. Al voltant d'aquesta fi, és imperatiu que nosaltres, els pobles de la Terra, declarem la nostra responsabilitat els uns cap als altres, cap a la gran comunitat de la vida i cap a les generacions futures.
La terra és la nostra llar.
La humanitat forma part d'un vast univers evolutiu. La Terra és una comunitat singular de vida. Les forces de la natura fan que l’existència sigui una aventura exigent i incerta, però la Terra ha brindat les condicions essencials per a l’evolució de la vida. La capacitat de recuperació de la comunitat de vida i el benestar de la humanitat, depenen de la preservació d'una biosfera saludable, que contingui tots els sistemes ecològics, una rica varietat de plantes i animals, terres fèrtils, aigües pures i aire net. El medi ambient global, amb els seus recursos finits, és una preocupació comuna per a tots els pobles. La protecció de la vitalitat de la Terra, de la seva diversitat i bellesa és un deure sagrat.
La situació global.
Els patrons dominants de producció i consum causen devastació ambiental, esgotament de recursos i una extinció massiva d'espècies. Les comunitats estan sent destruïdes. Els beneficis del desenvolupament no es comparteixen equitativament i la bretxa entre rics i pobres s'està eixamplant.
La injustícia, la pobresa, la ignorància i els conflictes violents es manifesten per tot arreu i són la causa de grans patiments. Un augment sense precedents de la població humana ha sobrecarregat els sistemes ecològics i socials. Els fonaments de la seguretat global estan sent amenaçats. Aquestes tendències són perilloses però no inevitables
Els reptes futurs.
L'elecció és nostra: formar una societat global per tenir cura de la Terra i cuidar-nos els uns als altres o arriscar-nos a la nostra pròpia destrucció i la de la diversitat de la vida. Calen canvis fonamentals en els nostres valors, institucions i formes de vida. Hem d'adonar-nos que, una vegada satisfetes les necessitats bàsiques, el desenvolupament humà es refereix primordialment a ser més, no a tenir més. Tenim el coneixement i la tecnologia necessaris per proveir a tots i per reduir els nostres impactes sobre el medi ambient.
El sorgiment d'una societat civil global està creant noves oportunitats per construir un món democràtic i humanitari. Els nostres reptes ambientals, econòmics, polítics, socials i espirituals, estan interrelacionats i junts podem proposar i concretar solucions globals.
Responsabilitat universal.
Per dur a terme aquestes aspiracions hem de prendre la decisió de viure d’acord amb un sentit de responsabilitat universal, identificant-nos amb tota la comunitat terrestre, igual que amb les nostres comunitats locals.
Som ciutadans de diferents nacions i d'un sol món alhora. Els àmbits local i global estan estretament vinculats. Tots compartim una responsabilitat cap al benestar present i futur de la família humana i del món vivent a la seva amplitud. L'esperit de solidaritat humana i d'afinitat amb tota la vida s'enforteix quan vivim amb reverència davant del misteri de l'ésser, amb gratitud pel regal de la vida i amb humilitat respecte al lloc que ocupa l'ésser humà a la natura.
Necessitem urgentment una visió compartida sobre els valors bàsics,
que brindin un fonament ètic per a la comunitat mundial emergent.
Per tant, junts i amb una gran esperança, afirmem els següents principis interdependents per a una forma de vida sostenible, com un fonament comú mitjançant el qual s'haurà de guiar i valorar la conducta de les persones, organitzacions, empreses, governs i institucions transnacionals.
NOMÉS EDUCAR-SE I EDUCAR EN VALORS HUMANS POT CANVIAR EL MÓN